twin4.gif (4758 bytes)

ZMA
ZMA - večja mišična moč
Uvod
Twinlab ZMA Fuel je znanstveno pripravljena in preiskušena anabolična mineralna formula na osnovi cinka, magnezija in vitamina B6, ki izboljša nivo anaboličnega hormona ter pomembno poveča moč, vzdržljivost, zdravljenje, okrevanje in rast.To naravno povečanje hormona vodi do v povprečju 2,5-krat večje mišične moči pri atletih.

Priporočena dnevna količina ZMA (3 kapsule) poveča nivo testosterona do 30%!

Ta namenska formula postaja med športniki vse bolj popularna, saj omogoča naravno povečanje testosterona poleg tega pa je tudi varna in učinkovita tako za moške kot za ženske športnike.

Kaj je ZMA?
ZMA pomeni pravzaprav kratico za cink metionin aspartat. ZMA Fuel pa svoji formuli poleg cink metionin aspartata vsebuje še cink aspartat, magnezijev aspartat ter vitamin B6. S tem se še dodatno poveča sproščanje prostega testosterona.
Kakšna je sestava ZMA Fuela?
3 kapsule vsebujejo:
Vitamin B6 11 mg
Magnezij (v obliki magnezijevega aspartata) 450 mg
Cink (v obliki cinkovega metionin aspartata in cinkovega aspartata) 30 mg

 

Kako delujeta cink in magnezij?
Cink in magnezij sta življensko pomembna za optimalno delovanj e telesa.

Cink
Cink je kritičen element za optimalno delovanje imunskega sistema. Bistven je pri ohranjanju zdrave kože in las in pri absorbciji kalcija za tvorbo zdravih kosti.Pomanjkanje zmanjšuje mišično moč in vzdržljmost. Cink je anabolični element in pospešuje zdravljenje, obnovo tkiva in rast mišic.Cink tudi poveča učinek IGF-1, rastnega hormona in testosterona. Poleg tega pa mnogo encimov, ki preprečujejo tvorbo mlečne kisline potrebuje cink.

Magnezij
Magnezij je bistveno pomemben za tvorbo beljakovin, DNK in za delovanje živcev.Pomanjkanje zmanjšuje količino kisika mišičnemu tkivu.

Magnezij pospešuje mišično moč, vzdržljivost in relaksacijo. Magnezij tudi aktivira potrebne encime za metabolizem ogljikovih hidratov in amino kislin.

Maksimalna telesna količina rastnega hormona se pojavi po 90 minutah po tem ko gremo spat. Tako cink kot magnezij povečata učinek rastnega hormona. Cink tudi pospešuje anabolični učinek testosterona, magnezij pa pospešuje mišično relaksacijo. Zdravljenje, obnova tkiva in mišična rast so največji prav med spanjem.To je tudi razlog, da se ZMA zaužije med večerjo in uro ko gremo spat.

ZMA kot spodbujevalec testosterona, ki resnično deluje
Ko se človek stara, se njegova tvorba testosterona zmanjšuje.Rezultat je običajno povečanje simptomov povezanih s "staranjem" vključno z zmanjševanjem spolne moči.Povečanje nivojev testosterona lahko upočasni ali izboljša mnogo simptomov.

Prava rešitev, ki je varna in naravna je z ustreznimi mineralnimi dodatki vzpodbuditi telo, da tvori več testosterona.

Večina moških po uporabi poleg povečane spolne moči poroča o boljšem globljem, umirjenem spanju od tistega na katerega so navajeni in to že celo prvo ali drugo noč po začetku uživanja ZMA. Mnogo posameznikov po napornem vežbanju poroča o eliminiranju mišičnih krčev, po vadbi pa se telo hitreje odpočije in se mu povrnejo moči.

Kaj kažejo znanstvene raziskave?
Skozi obsežna medicinska raziskovanja po celem svetu je bilo ugotovljeno, da intenzivno vežbanje in stres povzročata znatne telesne izgube cinka in magnezija.

V študiji z imenom »Serum Zinc in Athletes in training«, so določili cink pri 160 vežbajočih atletih (103 moških in 57 ženskah). Pri 23,3% moških in pri 43% ženskah je bil nivo cinka v krvi znatno pod »normalno vrednostjo«.

Naslednji primer je studija imenovana »Strenuous Running«. Tekač dnevno z urinom izgubi 50% več cinka kot v dnevu ko ne teče.

V študiji imenovani »Biochemical Indices of selected Trace Minerals in Men: Effect Of Stress« so izmerili nivo cinka v krvi pri 66 moških pred in po petdnevnem trajnim fizičnem in psihičnem stresu so vrednosti cinka v krvi padle za 33%.

V študiji z imenom »Effects of Magnesium Supplementation on Strength Training in Humans« so bile pri skupini, ki so jemali dodatne magnezijeve pripravke izmerili 26% večje vrednosti pri meritvah nožnih mišic.

ZMA Fuel katerega je razvil Victor Conte, raziskovalec in direktor BALCO Laboratories v Burlingame, Kalifornija je v uporabi že 15 let. Omenjena firma, ki je specializirana za področje mineralnih snovi in redkih elementovje izvedla celo vrsto testov pri olimpijskih športnikih in profesionalnih atletih.

Pri testiranju preko 250 igralcev iz ameriške lige NFL so ugotovili da ima preko 70% teh igralcev izčrpane oziroma pomanjkljive količine cinka in magnezija.

Pomanjkanje cinka pomembno vpliva na metabolizem anabolnih hormonov. Mnoge študije so pokazale, da pomanjkanje cinka povzroča znižanje nivojev testosterona.Pokazale pa so tudi, da pomanjkanje cinka vodi tudi do znižanja števila anabolnih receptorskih mest.

Uživanje ZMA pripravka tako lahko pri športnikih vpliva tako na povečanje števila njihovih anabolnih hormonskih receptorjev kot tudi na povečanje nivojev testosterona. Zelo zanimiva je študija K. W. Chunga. Izhajal je iz ugotovitve, da imaj o pogosto moški alkoholiki ženske fiziološke lastnosti.Ugotovil je, da imajo izčrpane količine cinka in sklepal, da to posledično vodi do zmanjšanja števila anaboličnih receptorskih mest. V takem primeru je vseeno koliko testerona se dovaja v sistem - saj nima kam iti. Kasneje je Chung ugotovil, da pri izčrpanju cinka ne pride samo do zmanjšanja števila receptorskih mest, temveč se zmanjšajo tudi količine testosterona, ki kroži po telesu. To dvojno posledično delovanje zaradi pomanjkanja cinka povzroča težave vsakomur, ki želi maksimirati mišično maso in moč.

Kako deluje ZMA?
Uporaba ZMA v povezavi z učinkovitim vadbenim programom:
  • Povečuje mišično moč in vzdržljivost
  • Zmanjšuje mišične krče in poškodbe
  • Hitrejše zdravljenje in okrevanje po poškodbah
  • Izboljšuje koncentracijo in budnost
  • Zmanjšuje zadrževanje vode
  • Globljo sprostitev med spanjem

Maksimalno telesno sproščanje rastnega hormona se pojavi približno 90 minut pred spanjem.Tako cink kot magnezij povečujeta učinek rastnega hormona. Cink tudi pospešuje anabolični učinek testosterona, magnezij pa poveča mišično relaksacijo. Zdravljenje, obnova tkiva in mišična rast so največje med spanjem. To je vzrok, da se priporoča zaužitje ZMA v času med večerjo in časom spanja.

ZMA Fuel v športu
ZMA Fuel se priporoča pri vseh športih, še posebno tam kjer sta pomembna mišična moč in vzdržljivost.

Številni dobitniki olimpijskih medalj v letih 1988, 1992 in 1996 so uporabljali dodatke ZMA. Ker je ZMA Fuel tudi zelo učinkovit pripomoček za spanje, je priporočljivo, da se zaužije 30 do 60 minut pred spanjem. Mnogi atleti ugotavljajo, da sta njihov razvoj in okrevanje povezana z njihovo sposobnostjo da počivajo in se dobro naspijo.

Zakaj ZMA?
ZMA je enostavno najvarnejši, naj enostavnejši in najcenejši proizvod za doseganje rezultatov, katere želite doseči.

Lahko si v trgovini s prehrambenimi dodatki kupite stekleničko cinka, stekleničko magnezija in stekleničko vitamina B6, toda verjetno vam ne bodo dali željenih učinkov. Zakaj? ZMA Fuel so formulirali eksperti na področju razvoja redkih mineralnih snovi z številnimi kliničnimi izkušnjami, tudi pri dejanskem delu s pacienti.

Mnogo mineralnih dodatkov v obliki tablet ki se pri tabletiranju stisnejo pod velikim pritiskom, postanejo tako kompaktni, da jih telo težko absorbira. Zato je ZMA Fuel izdelan v obliki kapsul.

Mnogo cinkovih in magnezijevih dodatkov na tržišču nima ustrezne biološke sestave, kar pomeni da jih telo ustrezno ne more izkoristiti.

ZMA Fuel vsebuje dve obliki cinka z zelo visoko absorbnostjo - cinkov metionin aspartat in cinkov aspartat. Vključen je tudi magnezijev aspartat, ki je ena od najbolj absorbnih oblik magnezija. Kot dodatek je vključena zelo majhna količina vitamina B6, ker le ta dvakratno poveča absorpcijo in celični transport tako cinka kot magnezija.

Aspartatna in metioninska oblika teh mineralov kažejo tudi upoštevanja vredne antioksidantske lastnosti, ene od dodatnih ugodnosti ZMA Fuela.

ZMA Fuel ne vsebuje nobenega kalcijevega vezivnega sredstva ali polnila. Kalcij zavira absorpcijo tako cinka kot magnezija in bi se ob morebitni uporabi kot vezivnega sredstva oz polnila lahko absorpcija cinka in magnezija zmanjšala za 70%.

Kakšna je priporočena dnevna količina ZMA?
Priporočena dnevna količina znaša za moške 3 kapsule, kar pomeni skupno 30 mg cinka, 450 mg magnezij a in 11 mg vitamina B 6. Za ženske zadoščajo dve kapsule, kar pomeni 20 mg cinka, 300 mg magnezija in 7mg vitamina B6.

Ali se ZMA Fuel lahko uživa na prazen želodec?
Odgovor je da. Cink je zelo anabolični element. Njegov učinek na zdravljenje, obnovo tkiva in mišično rast je maksimalen med spanjem.

Največje količine naravnega hormona se sproščajo med 3 in 4 stopnjo spanja (približno uro in pol po tistem ko gremo spat).

Glavni sinergisti, ki povečajo učinek rastnega hormona so insulin, testosteron, cink in magnezij. To je čas v katerem želimo imeti največji nivo cinka in magnezija v krvnem obtoku. Glavni razlog, da so rezultati pokazali tako dobre rezultate glede povečanja testosterona in nivoja IGF-1 je prvič v tem, da produkt ZMA ne vsebuje kalcijevega polnila in drugič, da se mora zaužiti na prazen želodec 30 minut pred spanjem.

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo žitnih vlaknin, ki vsebujejo fitate skupaj z mlekom, ki vsebuje kalcij pa ima zaviralni učinek na absorbcijo ZMA.

Stranski učinki
Edini stranski učinek, ki je bil opazen pri redkih posameznikih so bili znaki zaprtja po določenem času uživanja. Če se to pojavi enostavno zmanjšajte vašo dozo na dve kapsuli namesto treh.

Opozorilo
Ne jemljite več kot tri ZMA kapsul na večer.

Čeprav ni nobenih poročil, da bi večje količine cinka od 30 mg bile škodljive zdravju posameznikom, pa raziskave kažejo, da bi lahko dolgotrajnejše količine cinka pri 50 mg/dan lahko znižale HDL (dobri) holesterol in prav tako lahko znižale nivo super oksidne dismutaze (SOD), enega glavnih antioksidantskih encimov v telesu. Seveda pa lahko osebe s težo preko 120 kg varno jemljejo 4 kapsule na dan.

Ne jemljite ZMA, če bolujete za kakšno avtoimunsko boleznijo (medicinske raziskave pa kažejo da cink in magnezij lahko pomagata nekaterim ljudem z artritisom).

Ne jemljite ZMA, če bolujete za rakom na prostati. Če pričakujete probleme s prostato, se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom.

Ali je bolje ZMA jemati samo občasno?
Nobenega razloga ni, da bi ZMA jemali le občasno. Velja pa isto kot pri jemanju vseh prehrambenih dodatkov, da je boljša preudarnost ključ do uspeha. Poznavanje telesa in njegovih zmožnosti je enako odločilno za pravilno izbiro prehrambenih dodatkov, kot tudi za pravilno vežbanje.

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997