twin4.gif (4758 bytes)

Akne
Avtor: dr. Sabina Kratovac

Akne so vnetna bolezen kože, ki prizadene 80 % populacije stare od 12 do 24 let. Androgeni (moški spolni hormoni) stimulirajo produkcijo keratina in loja, to pa povzroča mašenje kožnih por. Moški so zato bolj podvrženi nastanku aken kot ženske. Med puberteto se pri obeh spolih zveča količina androgenov (testosterona), zato deklice v tem obdobju trpijo zaradi aken enako kot dečki. Hormoni pa tudi po puberteti ne mirujejo. Veliko žensk doživlja predmenstrualne izbruhe aken po koži, ki jih stimulira zvečan progesteron v telesu po ovulaciji. Kontracepcijske tablete z višjo vsebnostjo progesterona prav tako lahko povzročijo nastanek aken.

Žleze lojnice, ki so ob vsakem lasnem mešičku in na koži po vsem telesu proizvajajo loj, ki masti kožo. Največ lojnic je na obrazu, hrbtu, po prsih in ramah. Če se loj ujame v lojnici in ne izloči, postane dobro gojišče za bakterije, koža pa se vname. Mnogo takih vnetišč, aken nastaja in izgineva v toku življenja. Akne ne nastajajo zaradi »umazanih kožnih por« ampak najverjetneje zaradi preveč aktivnih maščobnih žlez. Odvečna maščoba se nabira v porah, jih naredi lepljive, bakterije pa se rade naselijo v tako okolje. Črni pokrovčki aken nastanejo, ko se loj pomeša s kožnim pigmentom in ta zmes zapre poro. Če se prostor pod kožno lusko napolni z maščobo, je akna videti bele barve. V hujših primerih se te bele akne polnijo z maščobo in rastejo, dokler ne predrejo kožnega pokrova, kar povzroči tudi vnetje v okolici.

Vzroka za nastanek aken še ne poznamo, vemo pa da k nastanku pripomore dednost, mastnost kože in androgeni. Drugi pomembni dejavniki za nastanek so alergije, stres in nekatera zdravila: steroidi, litij, hormonske tablete in antiepileptiki. Pretirano uživanje nasičenih maščobnih kislin, hidrogeniranih maščob ali nezadostna prehrana prav tako pripomorejo k nastanku aken. Ne pretirano umivanje ali kemično čiščenje kože, ne kozmetika nas ne bosta rešila aken. Prej nasprotno.

Koža je največji organ v našem telesu. Ena od nalog, ki jo opravlja, je izločanje strupenih stranskih produktov, ki jih telo proizvede. Če v telesu nastaja več strupenih snovi, kot jih jetra ali ledvice lahko predelajo in izločijo, se jih telo znebi preko kože s potenjem. Nekateri zdravniki imenujejo kožo tretja ledvica. Pri izločanju skozi kožo strupi nujno motijo njeno zdravo delovanje. Posledica stalnega izločanja »smeti« skozi kožo se kaže kot akne in še mnoge druge kožne bolezni, tudi staranje kože. Zamašene pore preprečujejo, da bi koža normalno dihala. Mikrobi, ki naselijo zamašene pore so zaščiteni pred bakteriostatičnim učinkom kisika. Temni pokrovčki aken jih ščitijo pred direktnimi sončnimi žarki, ki bi jih uničili. 

S pravilnim umivanjem se lahko znebimo umazanije, prahu, maščobe, ki sestavljajo zamašek na pori. Izbrati moramo milo, ki ne bo ne preveč kislo in ne preveč bazično, da bi spodbujalo razrast bakterij. 

Vitamini in nekatera druga hranila lahko učinkovito pomagajo pri boju z aknami. Skupina vitaminov B je prva, ki jo priporočam. B3 poveča prekrvavitev skozi kožo (trikrat dnevno 100 mg je največja dovoljena doza; pri boleznih jeter, putiki ali visokem krvnem pritisku ni dovoljena niti desetkrat manjša doza!). Vitamin B5 ali antistresni vitamin priporočam trikrat dnevno 50 mg. Prav tako vitamin B6, predvsem pri hormonsko povzročenih aknah. Cink, 30 mg dnevno, bo pripomogel k hitrejšemu celjenju kože. Je tudi pomemben element za pravilno delovanje žlez lojnic. Vsi naravni karotenoidi in vitamin A  naj imajo prednost pred njunimi kemičnimi derivati, ki jih farmacevtska industrija ponuja za zdravljenje aken. Za kožo so pomembni še vitamin E za obnavljanje, vitamin C za boljšo obrambo pred mikrobi in izgradnjo kolagena (elastičnost kože), pozimi pa tudi vitamin D

Če boste uredili prehrano, prebavo, pravilno umivanje in dodali k jedilniku vitamine, vam bo vaša koža nedvomno hvaležna, vi pa boste prav zadovoljni z njo. 

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997