twin4.gif (4758 bytes)

Riboza
Kako najti dodatno energijo: riboza
Kaj je riboza?
Riboza, oziroma natančnejše D-riboza je edinstven ogljikov hidrat, oziroma sladkor, ki se naravno pojavlja v vseh živih celicah in tvori del DNK in RNK, gradbenih molekul življenja. Riboza je sladkor, ki skrbi za 3 glavne funkcije v telesu. Po potrebi se lahko pretvori v glukozo, lahko tvori pyruvat, ki je koristen pri tvorbi energij skega cikla, najpomembnejša pa je metabolični proces tvorbe adenosin trifosfata (ATP), glavnega vira energije, ki ga uporabljajo celice za normalno delovanje.

Kaj je ATP?
ATP je kratica za adenosin trifosfat. ATP je energijska vrednost vsakega živega organizma. ATP je organska spojina, ki deluje kot živa baterija, ki sprošča in shranjuje energijo, ki se pretaka po živem bitju.ATP stalno nastaja, se shranjuje in porablja. Zanimivo je, da se energija, ki se prenaša skozi naša telesa ustvarja v drobcenih mitohondrijih, ki živijo v naših celicah.Ti mitohondriji so pravzaprav drobcene bakterije, ki živijo v simbiozi z našimi telesi. Naša telesa pa po drugi strani oskrbujejo mitohondrije z vsemi potrebnimi snovmi za življenje. Kot povračilo mitohondriji proizvajajo energijsko vrednost naših celic, ki je kemično znana pod imenom adenosine trifosfat ali ATP. ATP nastane z vezavo treh komponent (glej sliko):

Od hrane, katero zaužijemo gre približno 40% kalorij za tvorbo toplote.Drugih 60% kalorij od hrane pa se pretvori v ATP. Proces tvorbe ATP se imenuje oksidacijska fosforilacija. Ta proces predstavlja vezanj e fosfornih skupin na molekule adenosina.

Najprej nastane AMP, adenosine monofosfat, sledi ADP, adenosine difosfat in končno adenosine trifosfat. Prvi dve vezavi nastaneta brez sodelovanja mitohondrij, zadnja pa le znotraj »laboratorijev« mitohondrij.

Kako deluje ATP?
Vezi med fosfatnimi skupinami v ATP so nestabilne in ko se pretrgajo se v celicah sprosti veliko energije. Ob odstranitvi najoddaljnejše fosfatne skupine z delovanjem enzima se pri reakciji sprošča veliko energije, katero organizem lahko uporabi za izgradnjo beljakovin.Produkt reakcije je adenosine difosfat (ADP) in fosfatna skupina.

Še več energije se sprosti ob odstranitvi druge fosfatne skupine s tvorbo adenosin monofosfata.

ATP => ADP + PO4 + energija
ADP => AMP + PO4 + energija

Včasih pa se ATP direktno pretvori v ciklično obliko AMP, imenovano cAMP in difosfatna skupina (PO4)2 se direktno odcepi od ATP. cAMP je regulator encimov in hormonov.

ATP => cAMP + (PO4)2

Za tvorbo ATP je potrebna energija pridobljena iz hrane oziroma sončne svetlobe (fotosinteza). Hranila kot so sladkorji, škrobi, beljakovine in maščobe vsebujejo obilo kovalentnih vezi, ki so vir potencialne energije. S pretrganjem kovalentnih vezi v hrani se sprosti energija za tvorbo ATP od ADP in fosfata. Po reakciji se ADP in fosfat lahko ponovno pretvorita v ATP med presnavljanjem hrane.

Kadar pa organizem počiva in energija ni potrebna takoj, se zgodi obratna reakcija in fosfatna skupina se ponovno veže na molekulo z uporabo energije iz hrane ali sončne svetlobe. Tako ATP molekula deluje kot »kemična baterija«, ki shranjuje energijo kadar ta ni potrebna, vendar je sposobna da jo sprosti takoj ko jo organizem potrebuje.

Kako deluje Riboza?
Riboza, ki je pentozni sladkor je sestavni del ATP. V telesu je približno 90g ATP, ki zadošča za 10 sekund maksimalne energije. ADP, ki nastane se hitro pretvori v ATP z vezavo fosfata.Ta proces se lahko izvrši, če je prisoten kisik. Če tega ni lahko kreatin fosfat prispeva fosfatno skupino in s tem poskrbi za tvorbo energije. Na žalost pa je pri intenzivnem vežbanju kreatin fosfata dovolj le za nekaj sekund maksimalne energije. Ko se to zgodi se telo posluži tretje opcije. 2 ADP se združita in tvori se ATP in AMP. Na žalost AMP, ki nastaja v celicah pri delu telo izriva iz celic in tako se ATP ne more obnoviti in se na koncu izgubi. Še slabše, dolgo časa traja, da se ATP ponovno zgradi do uporabnih nivojev. Pri intenzivnem treningu se nivoji ATP zmanjšajo za 20 do 28%.

Vzrok za zamudo, ki traja nekaj dni je v tem, ker ATP zavisi od D-ribose, katere pa primanjkuje. Telo lahko proizvede D-ribozo iz glukoze, to pa traja več dni. Dodatek D-riboze pa hitro obnovi oskrbo z ATP.

Kot prehrambeni dodatek v predpisanih količinah riboza zagotavlja znane prednosti s hitro obnovo energijskih nivojev v srčni in skeletnih mišicah. Do sedaj zaradi visokih stroškov izdelave ni bila v prodaji kot prehrambeni dodatek. Sedaj pa je riboza v prosti prodaji.

Kdo naj bi uporabjal Ribozo?
Riboza lahko izredno koristi številnim športnikom. Dvigalcem uteži, tekačem, nogometašem, košarkarjem, kolesarjem, bodibilderjem in drugim, ki potrebujejo hitro sproščanje energije dodatek riboze lahko zelo koristi.

Pri mnogih atletih se kot posledica intenzivnega fizičnega vežbanja pojavi anoksija. Anoksija se pojavi kadar mišice porabljajo kisik hitreje, kot jim ga lahko zagotovi krvni obtok. V takem primeru celice, posebno mišične in srčne ne dobijo dovolj kisika in začnejo izgubljati ATP in druge pomembne spojine.

Za povrnitev te izgubljene energije je potrebno kar nekaj dni. Dodatek riboze pa pomaga telesu hitro ponovno vzpostaviti nivo telesne energije!

Riboza lahko pomaga številnim bolnikom, ki imajo težave z raznimi kardiovaskularnimi obolenji in problemi s cirkulacijo, težavami kot sta npr. ishemia, anoksija, slaba cirkulacija itd.

Poleg že omenjene anoksije nastopi znižanje ATP nivojev tudi pri ishemiji. Ishemia se pojavi, kadar srce ne dobi dovolj krvi za celice. Ishemio lahko povzročijo številni faktorji, ki so sorodni slabemu kardiovaskularnemu zdravju. Ko se pojavi ishemija, telesne celice ne dobe potrebnega kisika za pravilno zgorevanje snovi ki proizvajajo energijo (kot je ATP) in imajo manj energije potrebne za normalno vsakodnevno življenje. V srcu lahko številni faktorji vključno koronarna arterijska bolezen, infarkt (povzročena zaradi strdka v srcu) ali srčni kirurški poseg povzroči ishemijo. Ko se ishemija pojavi, se lahko nivoji ATP znižajo za 50% ali več in študije kažejo, da lahko traja 7 do 10 dni, da se ATP nivoji normalizirajo. Raziskovalci so ugotovili, da dodatek riboze omogoči, da srce obnovi 85% svojih ATP nivojev že v 24 urah.

Če ste bodisi vrhunski atlet in iščete dodatno vzpodbudo, se čutite počasne in izčrpane ali pa ste slabega kardiovaskularnega zdravja je riboza lahko ključ, ki pomaga vašemu telesu najti energijo.Ce ste resen atlet ali enostavno resni pri doseganju vrhunskega dosežka, je riboza za vas lahko pomemben dodatek.

Dodatek riboze lahko pomaga srcu ponovno vzpostaviti energijo in milijoni ljudi bi lahko imeli od tega koristi. Riboza lahko zelo pomaga izboljšati kvaliteto življenja oseb, ki bolujejo za določene srčne bolezni in študije so pokazale direktni učinek na delovanje srca pri osebah, ki bolujejo za ishemijo.

Dodatki ribose lahko podaljšajo aktivnost ljudem, ki imajo probleme s cirkulacijo.Tako lahko hodijo hitreje in dalje in sploh lahko delajo več kot tisti, ki ne jemljejo riboze.

Kaj pravijo znanstvene študije?
Številne znanstvene študije ugotavljajo da dodatna Riboza {tako v prahu, kot v kapsulah) lahko pomaga povečati nivoje ATP po intenzivni vadbi ali v obdobjih zmanjšanega krvnega obtoka.

Razvojne študije, ki so jih vodili na State University v New Yorku in v Copenhagen Muscle Research Center kažejo, da se nivoji ATP v stegenski mišici po intenzivnem vežbanju lahko znižajo za 21%.

Druge študije so ugotovile znižanje do 47% pri drugih mišicah. Riboza je bistvenega pomena pri podpori telesu, da obnovi svoje celične energijske nivoje, saj več riboze pomeni več tvorbe ATP.

Razvojne študije kažejo, da riboza poveča tvorbo ATP tako v hitro delujočih kot počasno delujočih mišicah od 3.4 do 4.3 krat.

Neka druga študija je ugotovila, da po srčnem napadu dodatek riboze pomaga ATP nivojem in se srčna funkcija normalizira že v dveh dneh, brez dodatka riboze pa je srčna funkcija po 4 tednih še vedno oslabljena.

Zakaj ni možno kar uživati več hrane, ki vsebuje ribozo?
To je nemogoče, ker ne obstaja vir hrane, ki bi povečal nivo riboze v telesu. Dobre novice pa so, da je mogoče to doseči z dodatkom riboze.

Ali riboza vzpodbuja delovanje drugih dodatkov?
Riboza deluje sinergistično s kreatin fosfatom in tudi z nekaterimi drugimi snovmi, ki vplivajo na tvorbo energije.

Kreatin fosfat uporabljajo mišične celice tako da reciklirajo ADP v ATP kot načinu vzdrževanja visokih energetskih nivojev. Toda celo z dodatkom kreatin fosfata se lahko nivoji ATP in celotni TAN ( total adenine nucleotide) dramatično znižajo. Ce se te spojine zgubijo, jih nobena količina kreatin fosfata ne more nadomestiti.Če se ta padec ATP in TAN zanemari to pomeni znižanje mišične energije.

Riboza je učinkovita pri ohranjanju in ponovni vzpostavitvi teh energijsko tvorbenih spojin. Biokemično je očitno jasno - sami dodatki kreatin fosfata ne morejo vzpostaviti energetskih nivojev, če so ključne molekule izgubljene. Kombinacijsko delovanje riboze in kreatin fosfata pa lahko ponudi nove prednosti resnim športnikom.

Isto velja za L-karnitin, pyruvate, pyruvate/kreatin kombinacije in druge energijske dodatke. Medtem ko te spojine delujejo na svoj način, pa je njihov učinek zmanjšan, ko se ključne molekule izgubijo - ne morejo obnoviti ATP nivojev. Riboza pomaga te ključne molekule obnoviti in ta sposobnost je ključ za vzdrževanje in povečanje visokih energijskih vrednost in za celično delovanje v srčni ali skeletni mišici.

Druge pomembne funkcije riboze
Riboza ima tudi druge funkcije. Uporablja se pri tvorbi nukleinskih kislin kot je DNK (Dezoksi-ribonukleinska kislina) in RNK (Ribonukleinska kislina). Tvori tudi vitamin B2 ali riboflavin. Poleg tega tvori ciklične nukleotide, ki uravnavajo elektrolitsko aktivnost celic.

Kako se uživa riboza?
Twinlab dobavlja ribozo v obliki tablet oziroma v obliki prahu in sicer v treh različnih proizvodih: Ribose Fuel, Mega Ribose Fuel in Ribose Fuel Powder. Pri uporabi je potrebno upoštevati navodila na embalaži.

Riboza nima prav nobenih stranskih učinkov in bi se lahko uporabljala tudi v večjih količinah. Predvsem v prvem tednu uporabe so pri športnikih količine lahko večje, saj se telo na dodatek riboze v tem obdobju tudi najbolj odziva.

Po nekaterih podatkih za to »prvo fazo« zadošča 3g riboze 3 do 4 krat dnevno.Ko pa so mišice že z ribozo nasičene pa zadošča že 6 do 9 gramov riboze dnevno. Po drugih podatkih zadoščajo že manjše količine, ki so večje ali enake 2,2 gr riboze. Količine pri šporinikih zavise od stopnje vadbene aktivnosti in od hitrosti s katero si športnik želi obnoviti energijo. Predvsem je pomemben dodatek riboze pred kakšnim zelo intenzivnim športnim naporom.

Najbolje je ribozo zaužiti 30 minut pred in takoj po treningu.

Pri osebah, ki uporabljajo ribozo za izboljšanje kardiovaskularnega zdravja se priporočajo količine, ki so večje ali enake 2,2 g riboze dnevno. Pri osebah, ki imajo probleme s cirkulacijo je potrebno dalj časa, da riboza doseže prizadeta področja. Zato so potrebne večje koncentracije. Za take posameznike se predlaga povečanje števila doziranj iz 1x dnevno od 2,2 g do 3 g na 2x dnevno, pri nekaterih pa lahko celo več.

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997