twin4.gif (4758 bytes)

Diet Fuel s Chitosanom
Chitosan - pospeševalec izgube telesne teže
Uvod
Chitosan je naravni proizvod pridobljen iz chitina, celulozi podobnemu ogljikovemu hidratu, ki je osnovna sestavina ogrodja rakov, školjk in drugih lupinarjev.

Proces nastajanja chitosana obsega v grobem drobljenje teh lupin do finega prahu in deacetilacijo le-tega.

Kratek kronoliški pregled
Chitosan se uporablja že tri desetletja pri detoksifikaciji vode. Pri dodatku vode le-ta absorbira maščobe, olja, težke kovine in druge potencialne toksične snovi. Kot neke vrste "maščobni magnet" pritegne zelo nevarne snovi iz tekoče vode do take stopnje, da nastane v vodi nekakšna penasta gošča, ki se potem lahko odstrani. Mnoge čistilne naprave uporabljajo chitosan v ta namen.

Raziskovalci so opravljali klinične teste pri chitosanu kot naravnemu sredstvu za hujšanje, kot dodatku prebavnemu sistemu in kot sredstvu za čiščenje črevesja že pred 17 leti.

Klinične študije v Helsinkih so ugotovile pri uporabi chitosana fantastične rezultate. Udeleženci te študije so izgubili povprečno 8% telesne maščobe v obdobju 4 tednov. To je znašalo povprečno več kot 7 kg na osebo! Pri tem ni bilo ugotovljeno nobenih škodljivih stranskih učinkov.

Kako deluje chitosan?
Molekule chitosana so močno pozitivno polarne. Zato privlačijo negativno nabite dele molekul in vežejo maščobe, lipide in žolč. Pri tem nastanejo večje polimerne substance, ki jih prebavni sistem ne razbije. Chitosan deluje tudi kot koagulacijsko sredstvo za druge aktivirane trdne snovi, odpadne snovi pri prebavi in vlaknine, jih veže nase in izloči iz telesa. Te trdne snovi lahko vsebujejo visokokalorične kompleksne verige sladkorjev in micelije ogljikovih hidratov, snovi ki se pogosto pretvorijo v telesno maščobo. Končno se ta polimer izloči kot odpadek iz prebavnega sistema. Pri tem nosi s seboj vezane maščobe in druge snovi, ki se lahko kasneje tudi pretvorijo v maščobe. Chitosan se veže na maščobe v želodcu še preden se začne presnova in tako prepreči absorbcijo v prebavnem traktu.

Kje deluje chitosan?
 • Absorbira in veže maščobe in pospešuje izgubo teže
 • Inhibira LDL holesterol in dviguje HDL holesterol
 • Pospešuje zdravljenje čirov / ran
 • Deluje antibakterijsko in antiglavično
 • Deluje kot antacid
 • Zavira tvorbo zobnih oblog in gnitja zob
 • Pomaga uravnavati krvni pritisk
 • Lahko zdravi in preprečuje sindrom razdražljivega črevesja
 • Pomaga preprečiti zaprtje
 • Poveča nivo kalcija in jača kosti
 • Zniža nivo sečne kisline v krvi
 • Antitumorsko delovanje

Chitosan lahko veže 6-8 kratno lastno težo pri vseh testiranih lipidih.Študije v Helsinkih so pokazale, da so posamezniki, ki so jemali chitosan izgubili 8% telesne teže v enem mesecu.

Uravnavanje holesterola
Chitosan ima zelo enkratno sposobnost zniževanja LDL holesterola (slabi holesterol), medtem ko zviša HDL holesterol (dobri holesterol).To so potrdili tudi japonski raziskovalci.

Študije kažejo, da je Chitosan prav tako učinkovit kot cholestryramine (zdravilo, ki znižuje holesterol), toda brez škodljivih stranskih učinkov tipičnih za cholestryramine.

Chitosan zniža nivo holesterola v krvi do 66,2%.

Pri testih na podganah se nivo holesterola v krvi po dodatku chitosana ni povečal kljub zelo velikemu vnosu holesterola s hrano v njihova telesa.

Antibakterijske in antiglivične lastnosti chitosana
Chitosan je bil efektno uporabljen pri zdravljenju aken zaradi sposobnosti uničenja določenih bakterij, ki povzročajo vnetje povezanih z aknami. Chitosan je dokazal tudi sposobnost uničenja glivice Candida. Pri uporabi za konzerviranje hrane deluje Chitosan bolj antibaktericidno kot mlečna kislina.V nekaterih testih je Chitosan demonstriral učinkovito antiparazitno delovanje ter sposobnost uničenja določenih virusov.

Zdravljenje ran in čirov s chitosanom
Testi so pokazali, da chitosan pospešuje hitrejše zdravljenje ran in abcesov, inficiranih s stafilokoki. Chitosan skrajša čas zdravljenja ran kot so krvaveči čiri.

Chitosan je naravni antacid
Japonci so patentirali uporabo chitosana kot zelo učinkovitega in zelo varnega antacida.

Delovanje chitosana pri preprečevanju oblog v ustih
Zaradi svojega antiacidnega delovanja, chitosan zviša pH v ustih in se veže na bakterije, ki povzročajo tvorbo zobnih oblog in kasnejše gnitje zob.

Chitosan in visok krvni pritisk
Nekatere klinične študije kažejo, da chitosan deluje kot sredstvo za zniževanje krvnega pritiska. Chitosan ima namreč sposobnost znižanja vrednosti kloridov, ki vplivajo na enzim angiotensin, le-ta pa je nujen za normalno vzdrževanje krvnega pritiska.

Chitosan in sečna kislina
Hrana z visoko vsebnostjo beljakovin živalskega izvora lahko povzroči dvig sečne kisline in pri nekaterih ljudeh lahko to pomeni napad protina.

Antitumorsko delovanje chitosana
Klinični testi s tumorskimi celicami v epruveti so potrdili močno inhibitorsko delovanje na vsako od tumorskih celic, medtem ko sam chitin tega učinka nima.

Chitosan kot maščobni zaviralec
Čeprav so vse zgoraj naštete lastnost chitosana pomembne, je daleč najpomembnejša lastnost blokiranje oziroma vezava maščob.

Znebiti se maščobnih oblog je mnogo težje kot pa nevtralizirati učinek maščob, še preden vstopijo v krvni obtok. Chitosan opravi to ogromno nalogo s preoblikovanjem maščobe v obliko, katere telo ne absorbira in tako poskrbi za njeno izločitev iz telesa.

Chitosan vlaknina bodočnosti
Že dolgo časa je poznan vpliv dodatka vlaknin človeški prehrani. Dodatek vlaknin hrani lahko pomaga zmanjšati lakoto in poveča delovanje črevesja, kar oboje vpliva na zmanjšanje teže. Chitosan je superioren v primerjavi z rastlinskimi vlakninami v tem, da tvori nekakšen gel, ki je bolj tekoč in stabilnejši. Chitosanje pozitivno nabita vlaknina, ki veže nase negativno nabite maščobne kisline. Tehnično rečeno, se chitosan obnaša "lipofilično", kar pomeni, da "ljubi maščobe" oziroma se kemično veže nanje.

To dejstvo je dejansko enkratno.Večina vlaknin je hidrofiličnih, kar pomeni, da odbijajo maščobo in vežejo vodo. Chitosan tudi poveča volumen izločenega blata in analize dejansko potrjujejo večjo absorbcijo maščob.

Zakaj smo debeli?
Eden od razlogov za to je, da je mnogo predelane hrane slabe prehrambene vrednosti, ker se je mnogo bistvenih hranil pri pripravi izgubilo. Povprečna prehrana sestoji iz predelane hrane z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev, ter je nizka z vlakninami in encimi. Drugi vzrok, da smo predebeli je, da zaradi izčrpane zemlje hrani primanjkuje bistvenih hranil, kar vodi do pomanjkanja le teh v telesu. Kalorije se z lahkoto nabirajo v obliki maščob, ki v telesu ne morejo zgoreti zadovoljivo. Maščoba zgori samo kadar se tvori zadostna energija, za tvorbo le-te pa so potrebna skoraj vsa znana hranila.

Neustrezna prehrana je glavni faktor, ki vodi k debelosti in težavam pri izgubi teže. Npr. za tvorbo energije potrebujemo B vitamine. Vitamin B6 je bistven za pretvorbo uskladiščenih maščob in za koristno uporabo beljakovin. Če primankuje pantotenske kisline maščobe in beljakovine zgorevajo izredno počasi. Aminokisline so bistvene za delovanje mnogih sistemov ki tvorijo energijo, ne morejo pa se koristno uporabiti brez holina, vitamina B6 in drugih hranil. Vitamin E je tudi potreben za koristno izrabo maščob in dejansko podvoji našo zmožnost izrabe maščob. Če nam primanjkuje holina in inositola, telo ne more tvoriti lecitina, ki tudi pomaga celicam zgorevati maščobo. To so samo nekateri primeri pomanjkanja hranil, ki vodijo do slabe izrabe maščob in uskladiščenja le te. To pomanjkanje lahko prepreči telesu tvorbo hormonov in enzimov za uporabo in asimilacijo hranil, ki se nahajajo v drugi hrani.

Nenasičene in nasičene maščobe
Zanimivo je, da zaužita maščoba ni povezana z uporabo telesne maščobe za tvorbo energije. Zelo redko telo porabi zaužito maščobo za energijo.Ko telo tvori energijo najprej uporabi ogljikove hidrate, nato beljakovine in šele nato maščobe.

Edine maščobe, ki jih telo izkorišča pa ne zgorevajo, so esencialne maščobne kisline, ki so nenasičene. Le-te se ne morejo tvoriti v telesu in jih mora telo dobiti z ustrezno prehrano. Te esencialne maščobe so zelo važne, ker pomagajo tvoriti hormone in encime in delujejo kot kofaktorji do drugih hranil. Dodatno pomagajo znižati holesterol in krvni pritisk, zmanjšajo tveganje srčnega napada in so bistveni za normalen razvoj in funkcioniranje možganov. Naravne oblike esencialnih maščobnih kislin se nahajajo v raznovrstni zelenjavi, lanenem olju, lososovem olju in ribah. Nasičene maščobe so običajno iz živalskih in mlečnih virov, kot so sir, mleko meso, maslo in jajca. Telo ne izkoristi nasičenih maščob na drugačen način, razen, da jih uskladišči. Te maščobe nam mašijo arterije, vodijo do številčnih srčnih bolezni in ko se pogledamo v ogledalo jih vidimo uskladiščene na bokih, stegnih, trebuhu, na podbradku itd. Če je potrebno, da telo tvori energijo z zgorevanjem .maščobe, je za telo veliko enostavneje uporabiti nenasičene esencialne maščobne kisline.

Nevarnosti maščob
Že dolgo je znano, da je preveč zaužite maščobe povezano s številnimi boleznimi, kot so vnetje žolčnika, visok krvni pritisk, kap, koronarne bolezni arterij, srčne bolezni, vnetje sklepov, kot so artritis in protin, bolezni ledvic, jetrne bolezni, sladkorna bolezen, problemi dihanja, problemi v nosečnosti, psihološki problemi, različne oblike raka, na prsih, na črevesju, na prostati, maternici, jajčnikih itd. Vse študije v zvezi z zdravjem jasno kažejo, da odvečne maščobe znatno skrajšujejo življensko dobo.

Pri večini ljudi visok odstotek maščob v prehrani vodi do tvorbe LDL holesterola v količinah večjih od tistih, ki jih telo še lahko odstrani iz obtoka. Posledice so poškodovane stene arterij (ateroskleroza), poškodbe srca in ožilja, povečano tveganje glede prezgodnje smrti in invalidnosti zaradi koronarih srčnih boleznih ter tudi zmanjšanje sposobnosti samoozdravljenja zaradi oviranega pretoka krvi. Tudi če nekdo ni debel, to še ne pomeni, da je njegov holesterol in trigliceridi v krvi normalen. Ni važno, kako debel ali vitek je človek, če zaužije preveč maščob obstoja nevarnost, da zboli za zgoraj naštetimi boleznimi.

.

Smrt se začne v črevesju
Uživanje večjih količin maščob spodbuja mikroorganizme v debelem črevesju k temu, da izločajo več žolčnih kislin, ki lahko povzročijo raka. Predvideva se, da produkti prebave maščob poškodujejo debelo črevo. Nato se začnejo celice razmnoževati v prizadevanju, da bi črevesno steno zacelile. Pri vnosu preveč maščob v telo lahko ta proces uide z vajeti in se ne ustavi. Tako lahko hitro in čezmerno razmnoževanje celic spodbudi rast polipov in povečuje možnost nastanka malignih tumorjev.

Slabo delovanje in bolno črevesje je lahko povezano z mnogimi degenerativnimi boleznimi vključno z rakom in debelostjo. Rak na črevesju in na danki, je čedalje pogostejši. Mnogo teh bolezni bi bilo enostavno preprečenih z zmanjšanjem vnosa maščob in s primernim vnosom vlaknin. Divertikuloza črevesja se je dramatično povečala v zadnjih 50 letih. Divertikule so majhne žepkom podobne nabrekline, ki se razvijejo včasih na spodnjem delu debelega črevesja. Ti žepki se lahko napolnijo tudi z več kg stare fekalne mase, ki je zelo toksična (tudi od 5 do 10 kg ni nenavadno).

Strupene snovi iz tega toksičnega odpadka se lahko reabsorbirajo v krvni sistem in so pri mnogih lahko vir slabosti in bolezni. Divertikule se lahko preprečijo z vnosom potrebnih vlaknin in nekaterih drugih sestavin hrane, ki nevtralizirajo karcinogene maščobe tako, da se vežejo na žolčne kisline. Te potem ne morejo poškodovati črevesne stene in sprožiti nastajanje raka.

Kaj so vlaknine?
Vlaknine so komponente ogljikovih hidratov, ki ne vsebujejo kalorij, nimajo hranilne vrednosti, nam ne dajo energije in se ne prebavijo. Kljub temu so bistveni faktor za naše zdravje.

Vlaknine se nahajajo v sadju, zelenjavi, celih zrnih žit, fižolu itd. V mesu in mlečnih proizvodih ni vlaknin. Na splošno je vrednost vlaknin v tem, kakšno funkcijo opravljajo v našem telesu. Glavna korist je, da se vežejo na žolčne kisline in pospešujejo odvajanje žolča in odvečnih maščob iz telesa.

Vlaknine tudi povzročajo občutek sitosti in tako zmanjšajo tek. Vlaknine pospešujejo prebavo in tako zmanjšajo čas nahajanja prebavljene hrane v telesu, kar prepreči vsrkavanje toksičnih stranskih produktov presnavljanja.

Vlaknine pomagajo zniževati holesterol, zmanjšajo rizik srčnih napadov, znižujejo krvni pritisk, uravnavajo krvni sladkor in pospešujejo rast prijazne črevesne flore. Pospešujejo tudi pravilno praznenje črevesja in pomagajo črevo ohraniti čisto.

Chitosan pa ni samo super vlaknina, ki se bori proti maščobam, ampak ima tudi vse naštete
zgornje učinke.

Snovi, ki povečajo delovanje chitosana
Če se določene snovi dodajo chitosanu, se njegova čudovita sposobnost vezanja maščob lahko znatno poveča. Vitamin C je ena od takih substanc.

Sinergistični učinek vitamina C in chitosana
Askorbinska kislina, ki je vir vitamina C služi za povečanje adsorbcije lipidov. Z drugimi besedami omogoča, da je vezava chitosana na maščobo popolnejša.

Klinične raziskave so odkrile, da dodatek askorbinske kisline chitosanu še zmanjša količino prebavljene maščobe in zmanjšano absorpcijo v črevesju.

Dodatek askorbinske kisline skoraj podvoji učinek Chitosana kot maščobnega odvajalca.

Chitosanova varna uporaba ter navodila za uporabo
Chitosan se varno uporablja že 30 let. Študije so pokazale, da pri zaužitju chitosana ni nobenih toksičnih ali alergičnih stranskih učinkov. Chitosanov učinek se lahko poveča z istočasnim zaužitjem 1000 mg vitamina C neposredno pred užitjem mastnega obroka.

Priporoča se, da se popije 6 do 8 kozarcev vode dnevno. Ne priporoča se jemanje chitosana kadar obstoja katerakoli alergija na lupinarje (školjke, polže...). Ne priporoča se uporaba chitosana med nosečnostjo in dojenjem. Pri uživanju katerihkoli zdravil pa se je potrebno posvetovati zdravnikom.

Chitosan je potrebno jemati ločeno od vitaminov mineralov in drugih zdravil in dodatkov (npr. CLA, koencim Q 10, EPA, laneno olje, itd.), saj bi chitosan lahko v tem primeru zmanjšal učinek teh snovi. Najbolje je vzeti take dodatke zjutraj oziroma takrat, ko se chitosan ne zaužije. Chitosan deluje najbolje, kadar se vzame neposredno pred zaužitjem visoko kaloričnega obroka. Uporabljati ga je potrebno v skladu z navodili na nalepki!

Twinlabov Diet Fuel s Chitosanom vsebuje 500 mg Chitosana (90-95% deacetiliranega) na kapsulo.  Priporočljivo je vzeti pol ure pred vsakim obrokom (zajtrk, kosilo, večerja) po dve kapsuli in popiti 2,5 dl vode.

Zaključek
S chitosanom je hujšanje enostavno. Pri nekaterih dietah z vnosom samo 10% maščob od celotnih kalorij postane hrana že brez okusa. Poleg tega človeku bolj ugaja hrana, ki ni popolnoma brez masti.

Pri uporabi chitosana praktično ni potrebno spreminjati prehrane, saj le ta veže maščobe, ki so že v hrani.

Kljub čudovitemu in enkratnemu delovanju chitosana, pa le ta ne bo v veliko korist osebi, ki razmišlja takole: "Končno sem našel sredstvo, ki mi bo omogočilo jesti klobase in zrezke vsak dan".Chitosan je potrebno uporabljati razumno.

Kadar nameravamo shujšati, je potrebno razmisliti tudi o kombiniranju chitosana z nekim shujševalnim programom, ustreznejšim načinom življenja in povečano fizično aktivnostjo.

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997