twin4.gif (4758 bytes)

Twinlab Beyond Cholesterol
Holesterol
Avtor: dr. Donald Maine
Kaj je Beyond Cholesterol?

BEYOND CHOLESTEROL je znastveno izdelana sestava naravnih dodatkov, ki pomaga znižati vrednosti trigliceridov vkrvi in vzdrževati normalne, zdrave vrednosti holesterola.

Kaj je holesterol?

Holesterol je maščobam podobna snov, ki je za človeka nepogrešljiva, saj je navzoča skoraj povsod v telesu. Pomemben je za celične membrane, možgane, za imunski sistem, za preskrbo s hormoni in vitamini itd.

Približno dvajset odstotkov človeških možganov je čisti holesterol, ki varuje posamezne živčne celice in njihove elektronske impulze pred "kratkimi stiki".Večji del holesterola nastaja v jetrih, en del pa organizem prevzema iz hrane v črevesju.Nahaja se predvsem v živalskih maščobah.

Vrste holesterola

Maščobe niso topne ne v vodi ne v krvi, zato se molekule maščob (lipidov) v plazmi vežejo na beljakovine, kar jim omogoča, da dosežejo vse dele telesa.

LDL(low density lipoproteins) so lipoproteini nizke gostote, ki vsebujejo malo beljakovin in veliko maščob. Z njimi se prenaša dve tretjini holesterola.

HDL(high density lipoproteins), torej lipoproteini visoke gostote – pri njih prevladuje beljakovinski del.

HDL holesterolu pravimo tudi dobri holesterol, LDL holesterol pa velja za slabega. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki imajo velik delež HDL holesterola v krvi dobro zavarovani pred atero sklerozo, medtem ko jo LDL pospešuje.Nasprotno pa majhna količina HDL pove, da je povečano tveganje za zdravje.HDL lahko iz arterij in tkiv pobira prebiten holesterol ter ga odnaša nazaj do jeter, ki ga razgradijo in izločijo iz telesa.

Novejše teorije pravijo, da je LDL holesterol nevaren pravzaprav zato, ker se zaradi pristnosti prostih radikalov spremeni v oksiholesterol.Prosti radikali se v krvi srečujejo z maščobnimi molekulami LDL holesterola in jih oksidirajo.V takem stanju ga hitro pogoltnejo celice, imenovane makrofagi.Ko so makrofagi nabiti z maščobnimi kroglicami, se razrastejo v usodne maščobne celice.Te se vtihotapijo v stene arterij in tako sprožijo uničevalni proces.Vedno več je dokazov, da je mogoče toksično transformacijo LDL holesterola ustaviti.To se lahko doseže s primerno prehrano in še posebno s prehrambenimi dodatki ( npr. BEYOND CHOLESTEROL), ki vsebujejo antioksidante in druge aktivne snovi.

Kaj so trigliceridi?

Trigliceridi so maščobe, ki se nahajajo v krvi.Celice uporabljajo trigliceride kot pogonsko gorivo za pridobivanje energije.Telo dobiva trigliceride iz hrane (meso, mleko, sir, rastlinska olja) ali pa jih samo tvori iz alkohola in ogljikovih hidratov. Vrednosti trigliceridov so odvisne od notranjega uravnavanja presnove maščob ter od zunanjih vplivov.

Normalne vrednosti za maščobe v krvi
Vrste maščob
moški
ženske
trigliceridi
0,6 - 1,7 mmol/l
holesterol, skupni
4,0 - 5,7 mmol/l
LDL-holesterol
2,03 - 3,90 mmol/l
HDL-holesterol
nad 1,4 mmol/l
nad 1,6 mmol/l

Povečane vrednosti maščob v krvi

Do povišanih vrednosti za holesterol pride, kadar je proizvodnja v telesu prevelika, oziroma kadar je premajhna poraba ali kadar ga telo s hrano prejema preveč.

Visoke vrednosti za holesterol so pogosto povezane z diabetesom, debelostjo, alkoholizmom, boleznimi ledvic, jeter in žolčnika.

Odvečni holesterol potuje s krvjo in se končno lahko kot obloga usede na stene arterij.Tako se postopoma in neopazno pojavi poapnitev žil (ateroskleroza).Ob vplivu drugih škodljivih dejavnikov, kot je npr. kajenje, se lahko obloge odebelijo in končno zamašijo žilo.Posledica je lahko srčni infarkt ali možganska kap.

Za lažjo presojo tveganosti poapnitve žil se ne meri skupnega holesterola ampak tudi vrednosti LDL in HDL, trigliceride ter razmerje med skupnim holesterolom in HDL.

Količnik iz skupnega holesterola in HDL bi moral biti pri moških manjši od 4,6 in pri ženskah manjši od 4,0.

Poleg laboratorijskih vrednosti je za natančno presojo tveganosti treba upoštevati tudi druge dejavnike kot so starost, spol, način prehranjevanja, telesne aktivnosti, kajenje in dedni faktor.

Kot je razvidno iz zgornje tabele je ugodna koncentracija holesterola pod 5 mmol/l.V zadnjem času pa zdravniki pri starejših ljudeh dopuščajo tudi nekoliko višje vrednosti vendar le v primerih kadar ni prisotnih drugih dejavnikov tveganja.

Kako zmanjšati previsoke vrednosti holesterola?

Previsoke vrednosti holesterola v krvi lahko zmanjšamo na več načinov.

Jetra bodo holesterol lažje presnavljala, če ga bomo uživali skupaj z balastnimi snovmi.Torej se priporoča uživanje več sadja, zelenjave in polnozrnatega kruha.

Holesterol se lahko zniža z uživanjem določene hrane, ki po naravni poti znižuje holesterol v krvi.(saponini, ki jih je veliko v fižolu, fitosteroli v hladnostisnjenih rastlinskih oljih, tokotrienoli v kaši ovsu in rži).

Holesterol se lahko učinkovito zniža z določenimi prehrambenimi dodatki, kjer izstopa preparat "BEYOND CHOLESTEROL"

Kako je sestavljen Beyond Cholesterol?

3 tablete vsebujejo:

Vitamin E( d-alfa tokoferol) sukcinat

200 IU

Niacin (No-flush) (inositol heksanikotinat)

1000 mg

Vitamin B6

10 mg

Folna kislina

800 mcg

Vitamin B12

100 mcg

Kalcij (dikalcijev fosfat)

190 mg

Fosfor

140 mg

Red yeast (Monascus purpureus) ekstrakt

100 mg

Phytosterol Complex

100 mg

Guggul Gum Resin

100 mg

Novasoy ekstrakt

100mg

Tocotrienol Complex

10 mg

Red Wine Concentrate

50 mg

Pantethine

30 mg

Delovanje Beyond Cholesterola

Beyond Cholesterol vsebuje številne vitamine, antioksidante in hranila, ki pomagajo zniževati vrednosti trigliceridov v krvi, preprečujejo oksidacijo LDL holesterola v oksiholesterol in vzdrževati normalne, zdrave vrednosti holesterola.Najučinkovitejša sestavina v celotni formuli pa je Red Yeast Rice.

Red yeast rice

Red yeast rice (Monascus purpurea) se je že stoletja uporabljal v kitajski kulinariki kot barvilo in začimba.V kitajski medicini so ga uporabljali za poživitev krvnega obtoka.Glavni razlog da je red yeast rice tako učinkovit pri zniževanju nivojev holesterola v krvi je dejstvo, da vsebuje naravno obliko mevinolina, ki je kemično identičen sintetični spojini lovastatin, to je spojini, ki se nahaja tudi v zdravilu firme Merck (Mevacor). Naravne oblike red yeast rice vsebujejo mevinolin/lovastatin ( v obliki znana kot monacolini) v zelo majhni količini - okoli 0,4%, toda vsebujejo celo vrsto statinom-podobne snovi (monacolini), ki delujejo skupaj pri zniževanju nivojev holesterola ( druge spojine obsegajo sterole, izoflavone in mononenasičene maščobne kisline, ki omogočajo hitrejše zniževanje holesterola kot sama terapija z lovastatinom).

Glavni mehanizem delovanja pri zniževanju vrednosti holesterola je zaviranje ključnega enzima v jetrih( HMG-CoA reduktaze), ki je potrebna za tvorbo holesterola v telesu.

Številne znanstvene študije potrjujejo učinkovitost in varnost preparatov, ki vsebujejo  red yeast rice.Pri dodatkih, ki vsebujejo cca 2 grama red yeast rice na dan so se vrednosti holesterola zmanjšale za cca 25% in trigliceridov za cca 15% v treh mesecih brez opaznih stranskih učinkov.

Navodilo za uživanje
Kot prehrambeni dodatek zaužijte 3 tablete dnevno, najbolje z večernim obrokom.Za boljši rezultat se izogibajte nasičenim maščobam v prehrani v skladu s primernim načinom prehranjevanja.

Opozorilo

Beyond Cholesterol ni primeren za noseče in doječe ženske ter za otroke.Primeren je za ljudi starejše od 20 let.Če uporabljate katera zdravila na recept se posvetujte s svojim zdravnikom.Redki, toda resni stranski učinki zajemajo jetrne bolezni in bolezni skeletnih mišic.Ne uživajte Beyond Cholesterola, če imate jetrno bolezen, če imate resno infekcijsko ali katero drugo bolezen in kadar zaužijete večjo količino alkohola. Takoj morate prekiniti uporabo, če se pojavijo kateri od sledečih simptomov: nepojasneni kožni izpuščaji, bolečine v mišicah, slabost, še posebno, če jo spremljajo simptomi gripe.

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997