twin4.gif (4758 bytes)

Twinlab KETO DHEA
Avtor: dr. Donald Maine
Kaj je DHEA?

DHEA (Dehidroepiandrosteron) je najbolj razširjen hormon v krvnem obtoku človeka. Proizvaja ga nadledvična skorja. Hormon se obilno izloča v mladosti, doseže višek okoli petindvajsetega leta potem začne upadati. Pri osemdesetih se smatra, da ima človek samo 10 - 20% vrednosti, kot jih je imel pri dvajsetih.

Kako deluje DHEA?

V človeškem telesu DHEA opravlja številne funkcije, ki vplivajo na zdravje in vitalnost.
Pomaga izločati spolne hormone estrogen in testosteron, povečuje procent mišične mase, zmanjšuje procent telesne maščobe, zadržuje izločanje stresnega hormona kortizola, stimulira gostoto kosti in tako preprečuje osteoporozo itd..Upadanje izločanja hormona DHEA je povezana s številnimi boleznimi, različnimi oblikami raka (prsi, prostata, mehur), aterosklerozo, visokim krvnim pritiskom, Parkinsonovo boleznijo, sladkorno boleznijo, propadanjem živcev in drugimi starostnimi stanji.

Možni stranski učinki
Kljub številnim pozitivnim učinkom pa obstaja dilema uživanja DHEA v primerih, kjer bi lahko povečanje spolnih hormonov povzročilo probleme. Moški s povečano prostato naj ne bi uživali DHEA zaradi androgeničnih učinkov. Tako pri moških z rakom prostate kot pri ženskah z rakom prsi se stanje po uživanju DHEA lahko poslabša. Pri ženskah pa se lahko pojavi tudi prekomerna poraščenost.

Kako nastaja DHEA v telesu?
Tako kot kortizol nastaja DHEA večinoma v nadledvični skorji. Njegovo nastajanje in sproščanje vodi hipofizni hormon ACTH (adrenokortikotropni hormon). V kolikšni meri pa ACTH učinkuje pa je odvisno od tako imenovanega AMP-ja (adenozinmonofosfata), ki nastopa kot sekundarni posrednik.
Izločanje DHEA je večje, kadar je tudi raven cikličnega AMP-ja povišan, oziroma v območju zdravega stanja. Če v nadledvični skorji nastaja ustrezna raven cikličnega AMP-ja, se začne prva stopnja nastanka DHEA v telesu. Pri tem pride do sproščanja holesterola iz nadledvične žleze.
Ta prosti holesterol se v celičnih mitohondrijih transformira v pregnenolon, ki je vmesna stopnja pri nastanku steroidov. Iz pregnenolona nastane lahko progesteron (iz katerega se tvorita lahko kortizol oziroma aldosteron) ali DHEA. (Glej sliko 1)


Slika 1 Metabolična pot od holesterola preko pregnenolona do DHEA in drugih
steroidov.

Preden se izloči v krvno plazmo se večina DHEA pretvori v sulfatno obliko oziroma dehidroepiandrosteron sulfat (DHEAS). Ta spojina je dominantni steroid v krvni plazmi tako pri človeku kot pri večini sesalcev. Koncentracija znaša od enega do šest mikrogramov na mililiter.
Vrednosti DHEA naraščajo do približno dvajsetega leta potem pa z leti upadajo. Pri osemdesetih znašajo vrednosti DHEA 5 % od maksimuma. Serumske vrednosti DHEA so pri moških znatno višje kot pri ženskah v obdobju med 20 in 69 leti, verjetno zaradi prispevka testisov v krvni serum. Potek naraščanja in upadanja vrednosti DHEA pri moških in pri ženskah je lepo razviden iz diagrama 2.


Diagram 2 Naraščanje in upadanje vrednosti DHEA

Vrednosti DHEA dosežejo minimum pri starosti približno 75 let, kar je tudi naša povprečna življenjska doba. Mnogi raziskovalci si zastavljajo vprašanje vzroka in učinka povezave med vrednostjo DHEA in smrtjo. Z drugimi besedami, verjetno da upadanje DHEA ni učinek staranja vendar pa pripomore k smrti.
Po drugi strani pa serumske vrednosti kortizola in drugih nadledvičnih hormonov ostanejo s staranjem praktično nespremenjene. Rezultat predstavlja povečanje razmerja vrednosti med glukokortikoidi/DHEA s staranjem človeka. To razmerje predstavlja glavni biomarker za kronološko starost.
Če vse drži, bi vzdrževanje vrednosti DHEA na nivoju tiste iz mladih let teoretično lahko podaljšalo življenjsko dobo, izboljšalo kvaliteto življenja in preprečilo kronične bolezni.
Dejansko se je uporaba DHEA v obliki prehrambenih dodatkov zelo razširila predvsem v ZDA.

7-Keto DHEA: Znanstvena rešitev

7-Keto DHEA je bila razvita kot naravna izboljšava DHEA z namenom poudariti njene prednosti in eliminirati stranske učinke predvsem pri uporabi večjih količin. Dejansko 7-Keto DHEA omogoča mnogo ugodnosti, katere ima DHEA, ki pa niso povezane s proizvodnjo spolnih steroidov. Za vse namene pri katerih so ljudje že uživali DHEA, predstavlja 7-Keto DHEA bolj učinkovito alternativo.

Kaj je 7-Keto DHEA?
7-Keto DHEA je naravni metabolit DHEA. (Glej sliko 1). Na 7. poziciji steroidne molekule ima vezan kisik (keto skupina) in v tem se razlikuje od drugih metabolitov DHEA.
Spojina 3-Acetil-7-Keto DHEA se uporablja kot aktivna oblika in je zelo podobna 7-Keto DHEA; razlika je le v tem, da ima na 3. poziciji steroidne molekule vezano acetatno skupino, katera se po zaužitju v telesu odstrani. Acetatna skupina se doda z namenom zaščite od oksidacije, katera bi se lahko pojavila pri sintezi iz DHEA v laboratoriju. 3-Acetil-7-Keto DHEA je torej stabilnejša oblika, ki se v telesu pretvori v 7-Keto DHEA. Le ta pa ostane aktivna oblika v telesu, ki pa se ne pretvori v spolne hormone kot drugi derivati DHEA.


Slika 3 3-Acetil-7-Keto DHEA

Twinlabovi proizvodi, ki vsebujejo 7-Keto DHEA

Twinlab ima dva proizvoda, ki vsebujeta 7-Keto DHEA in sicer:

  • 7-Keto Fuel (50 mg), ter
  • MaxiLife 7-KETO(25mg)
Absorbcija 7-Keto DHEA
Absorbcijske karakteristike v krvni sistem so podobne kot pri DHEA. 7-Keto DHEA se hitro pretvori v svoj 3-sulfatni derivat, kot je tudi značilno za DHEA. Maksimalne vrednosti te sulfatne oblike se dosežejo približno dve uri po zaužitju. Iz krvi se izloči s hitrostjo približno 50 % vsaki dve uri.
7-Keto DHEA se nahaja v majhnih koncentracijah v krvi, raznih tkivih, vključno z možgani. Nahaja se tudi v urinu. 7-Keto DHEA nastaja pri oksidaciji DHEA ob prisotnosti encima 7-alfa-hidroksilaze.

Kje deluje 7-Keto DHEA?
7-Keto DHEA spodbuja imunski sistem, deluje preventivno na srčne bolezni, poviša metabolizem v telesu, deluje preventivno na sladkorno bolezen, poveča energijo telesaitd.

Izgradnja mišic - izguba maščob

7-Keto DHEA pomeni za fizični razvoj tisto, kar pomeni kreatin za športni učinek.
7-Keto DHEA usmerja razmerje anabolično proti katabolitičnemu v smeri testosteronu podobnim spojinam, stran od kortizola. Zmanjšani kortizolni učinki pa omogočijo telesu da gradi mišice v okolju, ki to rast spodbuja.
Kontrola teže postaja lažja z zmanjšanjem kortizolnih učinkov, zmanjša pa se tudi apetit.

Debelost

7-Keto DHEA aktivira termogenske encime v jetrih, zato je odlično sredstvo za zmanjšanje teže.

Imunski sistem
Številne študije kažejo, da 7-Keto DHEA ugodno vpliva na imunski sistem.Po okužbi z virusi se po tretiranju z 7-Keto DHEA poveča število protiteles, tako celotno število belih telesc kot tudi CD-4 celic in CD-8 celic. Poveča se tudi proizvodnja Interleukina 2 (IL-2).Predvideva se uporaba 7-Keto DHEA pri zdravljenju številnih kroničnih bolezni in tudi AIDS-a.

Spomin
Dr. Lardy je na Univerzi v Wisconsin, Madison je ugotavljal vpliv 7-Keto DHEA na miši. Rezultati so tako spodbudni, da se predvideva uporaba pri zdravljenju izgube spomina in posebno še Alzheimerjeve bolezni.

Koža
Ugotovljena je pomembna vloga 7-Keto DHEA pri vzdrževanju zdrave kože. Predvideva se uporaba v številnih zaščitnih preparatih. Gube na koži naj bi izginile.

Varnost
Številne klinične študije so pokazale, da je 7-Keto DHEA povsem varen proizvod. Celo pri količinah, ki so 70 krat večje od priporočenih dnevnih količin niso opazili nobenih mutageničnih aktivnosti in stranskih učinkov. Laboratorijski krvni, serumski in urinski testi oseb, ki so jemali 7-Keto DHEA se niso razlikovali od izvidov oseb, ki so jemali placebo.

Priporočljive količine
Kljub temu, da pri uporabi 7-Keto DHEA ni pričakovati nobenih stranskih učinkov, so priporočene količine 25-50mg dnevno. Učinkujejo pa že tudi količine 5-10mg dnevno. Vsekakor pa je dobro, da pri resnejših boleznih in hormonskih stanjih uživanje 7-Keto DHEA spremlja zdravnik.

Zaključek
Kot prehrambeni dodatek je 7-Keto DHEA varnejša in učinkovitejša od DHEA. Njegova uporaba na tržišču narašča in bo predvidoma zelo porasla. Poleg že navedenih novih možnosti uporabe je ta novi proizvod možno uporabljati za vse primere, kjer se uporablja sama DHEA. Izključiti je potreben le pretvorbo DHEA v spolne hormone ( estrogen in testosteron). Uporaba pri številnih boleznih kot so srčne bolezni, staranje, osteoporoza, sladkorna bolezen itd., ki se je že potrdila z uporabo same DHEA pa bo z novim proizvodom, ki nima stranski učinkov dobila nov zagon.

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997