Anja Valant

Anja je rojena 8. septembra 1977 v Celju. Po končani Osnovni šoli Frana Roša je na Gimnaziji Lava zaključila vse letnike z odličnim uspehom in bila med najboljšimi slovenskimi maturanti, za kar je prejela tudi nagrado Sklada Roka Petroviča za vrhunske športne dosežke in nadpovprečen učni uspeh. Anja je uspešno zaključila s študijem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in je v juniju 2001 tudi diplomirala.

S športom se ukvarja že od zgodnje mladosti, v petem razredu osnovne šole pa je začela trenirati atletiko pri AD Kladivar Celje, katerega članica je še sedaj. Na začetku je skakala v višino, nato se je usmerila v skok v daljino in troskok. Anja je večkratna državna prvakinja v skoku v daljino in troskoku.

Svojo nadarjenost je Anja pokazala že kot mladinka, ko se je na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Sydneyu leta 1996 uvrstila na 5. mesto. Njen mladinski rekord znaša 13,79 m na prostem in 13,69m v dvorani.

Anja in Britta Bilač v Kalamati

Svojo prvo kolajno (srebrno) na mednarodnih tekmovanjih pa je dosegla leta 1997 na Evropskem prvenstvo do 23 let v Turkuju ( Finska), ko je bila druga z rezultatom 13,98 m.

V letu 2000 je Anja naredila velik kakovostni preskok in se uvrstila med najboljše skakalke troskoka na svetu. Njen najboljši rezultat in državni rekord znaša 14,69 m (dosežen 4. junija 2000 v grški Kalamati), kar je bil peti rezultat sezone na svetu!

Anja v Lisboni

Prav gotovo pa predstavljajo Olimpijske igre v Sydneyu posebno mesto v njeni karijeri, kjer se je uvrstila v finale in tam zasedla 9. mesto, kar je druga najboljša uvrstitev slovenskih olimpijk. Zanjo to ni bila le izpolnitev želje in izjemno doživetje, temveč tudi nabiranje izkušenj in nove motivacije za prihodnje olimpijsko obdobje. V letošnjem letu je bila Anja nominirana tudi za Delovo nagrado Leon in bila izbrana za športnico Celja.

V zimskem delu sezone je popravila svoj državni rekord na 14,31 m in bila 7. na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Lisboni.

Poletni del se je pričel z obilo težav - poškodbe pete in gležnja, ki so se večkrat ponavljale skozi trenažni in tekmovalni del. Zato je Anja tekmovala bolj malo in dokaj neuspešno. Tudi na Svetovnem prvenstvu v Edmontonu so se težave nadaljevale, tako da se ni uvrstila v finale. 13,95 m je bil ob koncu leta njen najboljši dosežek.

Anja se je po uspešnem zaključku univerze odločila povsem posvetiti treningu in visokim ciljem.

Vodilni v športni prehrani